ESG strategija – UEFA EURO 2024.

UEFA ESG strategija

Prije manje od godinu dana, tačnije 28. i 29.06.2023. godine objavljena je strategija UEFA EURO 2024. o okolišu, društvu i upravljanju (ESG). Vizija UEFA EURO 2024 je da bude referenca za održivost događaja u svijetu sporta i pokretačka snaga za održivi razvoj evropskog i njemačkog društva.

Ovim konceptom UEFA želi doprinijeti da EURO 2024. postane najodrživije Evropsko prvenstvo svih vremena, a u partnerstvu s Njemačkim nogometnim savezom (DFB) i javnim vlastima postane uzor za globalna događanja ove vrste.

EURO 2024. će okupiti ljude iz cijelog svijeta stoga je izvrstan događaj za zagovaranje i informisanje o održivosti u sportu.  Upravo iz tog razloga od samih početaka organizacije UEFA EURO 2024. održiva komponenta je postala pokretačka snaga i dio DNK turnira.

UEFA Evropsko prvenstvo treći je najveći sportski događaj na svijetu, a prate ga milijarde navijača i navijačica širom svijeta. Širi strast za fudbalom, ujedinjuje ljude i ruši kulturne barijere. U skladu s povećanim društvenim očekivanjima u vezi s fudbalom, koji treba ubrzati djelovanje u vezi s društvenom i ekološkom održivošću, EURO 2024 je prilika organizatorima da posluži kao primjer događaja organizovanog  prema najvišim standardima održivosti.

Koncept održivosti upravo je bio dio prijedloga ponude Njemačkog nogometnog saveza (DFB) za organizaciju EURO 2024.

ESG strategija UEFA EURO 2024 sadrži tri stuba koja se povezuju s 11 područja djelovanja, koja su podržana s 28 tema, 48 ciljeva i 83 ključna pokazatelja uspješnosti.

Putovanja 

Raspored utakmica za grupne faze osmišljen je tako da minimizira putovanja između 10 gradova u kojima se prvenstvo održava. Održivo znači da svaki tim igra dva puta unutar jednog klastera. To omogućava timovima da upoznaju stadione i daje navijačima priliku da ostanu na istom području tokom dvije utakmice. To je vrlo važan dio strategije održivosti, a kada fudbalski timovi i navijači putuju, želja organizatora je da to čine autobusom ili vozom.

Prevoz 

U partnerstvu s Deutsche Bahnom, vlasnici karata koji putuju unutar Njemačke, kao zemlje domaćina EURO 2024, mogu kupiti  karte za nacionalni međugradski voz po sniženoj cijeni za povratna putovanja. Osim toga, InterRail propusnica je dostupna po nižoj cijeni vlasnicima karata izvan Njemačke.

Nakon što stignu u gradove domaćine, navijači s ulaznicama za utakmicu mogu besplatno koristiti javni prijevoz 36 sati. “Želimo da EURO 2024. bude primjer, stvarajući održiv model koji će se primjenjivati ​​na sva natjecanja”, izjavila je Michele Uva, UEFA direktorica za društvenu i okolišnu održivost.  

Izvor: www.uefa.com