Izjava o privatnosti

Politika privatnosti

Lični podaci

Obrada ličnih podataka

Udruženje “Korisno” zadržava pravo prikupljanja i dijeljenja podataka unutar Udruženja “Korisno” kao i sa trećim licima u informativne, promotivne i marketinške svrhe. 

Bezbjednost i čuvanje podataka

Zaštita podataka je integrisana u sam dizajn stranice, a postavke privatnosti postavljene su na podrazumijevani visoki nivo. Sva komunikacija između korisnika i stranice odvija se putem sigurnog šifrovanog protokola (https).

Udruženje “Korisno” ulaže velike napore kako bi se osigurala sigurnost ličnih podataka te usklađenost s važećim propisima o zaštiti podataka (poput Opšte uredbe o zaštiti podataka, Zakona o provedbi opšte uredbe o zaštiti podataka i dr.). Napominjemo da su Vaši podaci savjesno zaštićeni od gubitka, uništenja, manipulacije, neovlaštenoga pristupa i neovlaštenog izdavanja. Naši zaposlenici obavezni su poštivati povjerljivost Vaših podataka. 

Podaci koje ostavljate čuvaju se u određenom vremenskom periodu, to jest ne dužem od 3 godine, osim onih podataka za koje važeći propisi propisuju duži rok pohranjivanja. Tokom ovog perioda zadržavate sva svoja prava kao što su prava pristupa, ispravke, brisanja, ograničavanja obrade, prijenosa i prigovora.

Ukoliko je prisutna saglasnost za obradu u promidžbene svrhe koja se proteže i na razdoblje koje slijedi nakon propisanog roka, Vaše podatke pohranjujemo sve do povlačenja saglasnosti.

Politika vezana uz korištenje i pohranjivanje Kolačića (HTTP cookies)

Naša stranica koristi kolačiće. Kolačićima se smatraju datoteke male veličine koje se privremeno pohranjuju na Vašemu tvrdom disku, što našoj internet stranici omogućava prepoznavanje Vašega računala prilikom sljedećeg posjeta stranice. Kolačići koji se pohranjuju služe u analitičke i statističke svrhe i za funkcioniranje svih značajki internetske stranice i boljeg korisničkog iskustva. Ti kolačići mogu biti stalni kolačići koji na računalu korisnika ostaju pohranjeni i nakon posjeta te privremeni kolačići koji se pohranjuju samo tokom posjeta stranici. Kolačićima trećih strana se Udruženje “Korisno” koristi za dobivanje statističkih podataka o posjećenosti i načinu upotrebe naše stranice. Podaci koji se prikupljaju uključuju IP adresu korisnika, podatke o pregledniku, jeziku, operativnom sustavu i druge standardne statističke podatke koji se prikupljaju i analiziraju isključivo u anonimnom i masovnom obliku. Ovisno o postavkama na Vašem internetskom pretraživaču, kolačići se mogu automatski prihvaćati. Ako niste saglasni sa njihovom upotrebom, kolačiće možete u bilo kojem trenutku lako izbrisati i/ili trajno isključiti na vašem računalu ili mobilnom uređaju pomoću postavki preglednika kojim se koristite. Više informacija o upravljanju kolačićima potražite na stranicama preglednika kojim se koristite. Napominjemo kako je svrha kolačića poboljšanje i omogućivanje upotrebe naše stranice te sprječavanjem ili brisanjem kolačića možete onemogućiti funkcioniranje značajki naše internet stranica ili uzrokovati drugačiji rad i izgled u vašem pregledniku.

Informacije o posjetama

Osim servera, stranica koristi usluge Google Analytics i Facebook Pixel koje se koriste da bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo. Kada posjećujete sajtove koji koriste Google analitiku i Facebook Pixel, Google i korisnik Google analitike, tj. Facebook i korisnik Facebook piksela mogu da povežu informacije o vašim aktivnostima sa tog sajta sa aktivnostima sa drugih sajtova (i društvenih mreža) koji koriste usluge oglašavanja.

Vaša prava

U svakom trenutku možete da nam se obratite da biste saznali koje podatke o Vašim aktivnostima imamo sačuvane na našim serverima. Takođe, možete nam se obratiti za uklanjanje istih. U nekim slučajevima, možemo odbiti da uklonimo i možemo zadržati podatke u ograničenim periodima kada treba da ih zadržimo u zakonite poslovne ili pravne svrhe.

Ako nam zatražite uklanjanje podataka ili sadržaja vezanih za Vaš nalog, pokušaćemo da se uvjerimo i da Vas zaštitimo od slučajnog ili zlonamjernog brisanja. Iz tog razloga, možemo zatražiti dodatnu provjeru Vašeg identiteta (na primer putem e-maila ili telefona), i može da prođe izvjesno vrijeme od trenutka kada zatražite brisanje do trenutka kada se uklanjanje izvrši.

Podatke ćemo dijeliti sa trećim licima ako, u dobroj nameri, vjerujemo da je pristupanje informacijama, njihovo korištenje, čuvanje ili otkrivanje u razumnoj mjeri neophodno:

  • da bi se postupalo u skladu sa važećim zakonima, propisima, pravnim procesima ili izvršnim zahtjevima državnih organa;
  • da bi se primjenili važeći uslovi korištenja usluge, uključujući istraživanje potencijalnih kršenja ovih uslova;
  • da bi se otkrili, spriječili ili na neki drugi način riješili problemi sa prevarama i bezbjednošću ili tehnički problemi;
  • da bi se zaštitila prava, svojina ili bezbjednost stranice, naših korisnika ili javnosti onako kako je propisano ili dozvoljeno zakonom.

Stranica može u bilo kom trenutku promijeniti politiku privatnosti, bez prethodnog obavještenja. Svaka promjena Politike privatnosti će biti naglašena na samom početku ove stranice.

Veze s drugim stranicama

Prilikom napuštanja stranice www.esgkorisno.ba, molimo Vas da se upoznate s politikom privatnosti na svakoj internet stranici koja prikuplja osobne podatke.