ESG u svijetu fudbala  

Fudbal i ESG

Za fudbal se kaže da je najvažnija sporedna stvar na svijetu sa značajnim uticajem na širu zajednicu.  U narednih mjesec dana koje će obilježiti EURO 2024 u fudbalu, tema sedmice na našoj platformi će biti primjena ESG principa u fudbalu i na EURO 2024.  

Sigurno ste bar jednom na televiziji odgledali utakmicu Evropske lige šampiona ili nacionalne selekcije i imali priliku da vidite  TV spotove  u okviru kampanje podizanja svijesti o uštedi energije koju realizuju UEFA i Evropska komisija. Partnerstvo između UEFA-e i Europske komisije podsjetnik je koliko je za evropski nogomet važno poduprijeti društvene prioritete. 

Kako se inicijative ESG ne svode samo na uštedu energije i zaštitu okoliša nego i ravnopravnost spolova možemo reći da se u svijetu fudbala i na ovom polju vide pomaci. 

Rekord po iznosu transfera drži Keire Walsh za koju je Barcelona prošlog ljeta Manchester Cityu platila 455.000 EUR-a ( i dalje izuzetno mali iznos u odnosu na muške kolege). 

I u BiH su primjetni pomaci na ovom polju – početkom mjeseca februara ostvaren je najveći transfer u historiji bh. ženskog kluba. Fudbalerka SFK 2000 iz Sarajeva, Ana Milinković potpisala je za italijanski Inter. 

Neki od fudbalskih klubova su već postali primjeri dobrih praksi u primjeni ESG načela.

Na primjer, FC Barcelona je postala prvi nogometni klub koji se pridružio Ujedinjenim narodima kao dio globalne kampanje za promicanje ciljeva održivog razvoja. Borussia Dortmund je instalirala solarni krov na svom stadionu, smanjujući tako svoju potrošnju električne energije i emisiju ugljičnog dioksida.

Fudbalski klubovi prepoznaju značaj očuvanja okoliša i poduzimaju različite mjere za smanjenje emisije karbon dioksida (CO2). Na našim prostorima manje poznat, engleski klub Forest Green Rovers, je od strane FIFA i Ujedinjenih nacija prepoznat kao najzeleniji fudbalski klub na svijetu. Klub posluje 100% na obnovljivoj energiji, a energiju dobiva iz solarnih panela postavljenih na stadionu New Lawn i vjetroturbine. Njihov stadion je veganski, čime se smanjuju emisije CO2 povezane s uzgojem životinja. Štoviše, svoj travnjak uređuju organski, bez upotrebe pesticida, i skupljaju kišnicu za navodnjavanje, značajno smanjujući svoj ugljični otisak.

Stoga fudbal nije samo zabava nego moćna platforma za promociju ESG principa.