Finansijski sektor

Drvene kockice sa simbolima reciklaže, čovjeka, čuvanja planete

Cilj finansijskih institucija, posebno banaka, je svojim klijentima pružiti vrhunsko iskustvo u poslovanju i to kroz najnovija digitalna rješenja. Međutim, na globalnom nivou, danas se banke ne cijene samo zbog svojih digitalnih rješenja i inovacija već i zbog svoje spremnosti da implementiraju ESG koncept – bilo kroz davanje posebnih tzv. „zelenih“ usluga, društveno odgovorne aktivnosti, smanjenje emisija CO2, odnosa prema svojim zaposlenicima, zaštite podataka klijenata.

ESG koncept prelazi iz dobrovoljnog u obavezno, finansijske institucije moraju dati prioritet ulaganju u svoje infrastrukture i procese kako bi se uskladile sa zahtjevima ESG-a. Na taj način banke pokazuju svoju predanost ispunjavanju industrijskih standarda i stiču povjerenje potencijalnih klijenata. Na svjetskoj razini investitori daju prednost bankama koje su usklađene s ESG kriterijima. Banke koje pokazuju snažnu predanost načelima ESG-a, ističu se kao poželjne za ulagače koji traže održive i odgovorne prilike.

Izgradnja održive budućnosti

Kada banke ugrade ESG kontrole u više funkcija, ne samo da mogu isporučiti moderno i nesmetano korisničko iskustvo, već mogu i izgraditi zajednicu koja je ukorijenjena u povjerenju i dugoročnoj vrijednosti. ESG potiče etičko ponašanje u svim poslovnim linijama i donosi transparentno izvještavanje.

Predanost smanjenju karbonskog otiska bankarskog poslovanja može pomoći bankama da se uhvate u koštac s hitnim globalnim društvenim izazovima. Banke mogu igrati značajniju ulogu u promovisanju ESG koncepta kroz sljedeće aktivnosti:

 • uključivanje ESG ciljeva i standarda u procese banke,
 • finansijsko opismenjavanje klijenata na ovu temu,
 • razvijanju alate za svoje korisnike da mjere, prate i upravljaju CO2 emisijama.

Okolišni aspekt: banke mogu smanjiti CO2 emisije tako što će poslovati bez papira tj premještanjem aktivnosti u digitalnu formu, koristiti solarne panele za proizvodnju energije, nabavljati električna vozila za svoj vozni park.

Društveni aspekt: finansijsko opismenjavanje, podrška udruženjima i projektima koja se bave socijalnim pitanjima, brže i lakše kreditiranje za socijalno različite populacije.

Upravljački aspekt: korištenje Blockchain tehnologije i napredne analitike kako bi se pružila veća sigurnost, bolje izvještavanje i transparentnost bankarskom poslovanju.

Primjeri iz prakse

Finansijska industrija je već duži niz godina veoma aktivna na polju održivosti a neke od globalnih primjera donosimo u nastavku:

  • U 2007. godini, Evropska investicijska banka izdala je prvu zelenu obveznicu, odredivši novac za projekte koji se bave klimatskim promjenama i zaštitom okoliša. Od 2007., tržište zelenih obveznica brzo se proširilo širom svijeta, a izdavanja su dosegla stotine milijardi godišnje.

  • U 2015. godini, Goldman Sachs kupio je Imprint Capital Advisors, malu kompaniju koja se bavila savjetovanjem klijenata o ESG-u i uticajnim ulaganjima. Uz ovu promjenu, kompanija sada može ulagati u projekte koji uz finansijski povrat imaju dokazive, pozitivne društvene ili ekološke koristi.

  • Prepoznajući činjenicu da ESG razmatranja mogu značajno utjecati na finansijski položaj kompanije i izglede za budućnost, S&P Global Ratings počeo je razmatrati ESG prilikom kreditnog ocjenjivanja.

  • Ključne sudionike u ESG polju uključuju i GRI (Global Reporting Initiative) i SASB (Sustainability Accounting Standards Board). Na osnovu godišnjih izvještaja o održivosti koje finansijske institucije objavljuju, ulagači mogu napraviti bolji odabir prilikom donošenja odluke o održivom finansiranju.

EU zakonodavstvo

Najnoviji standardi održivosti koje je EU donio predstavljaju značajnu prekretnicu za globalnu ESG regulativu. Ako je EU zakonodavstvo o održivosti pokazatelj onoga što dolazi, banke širom svijeta biće obvezne pratiti i izvještavati o ESG statusu svojih korporativnih klijenata, osim što će biti odgovorne za implementaciju vlastitog ESG koncepta.

Banke će se morati distancirati od kompanija koje se ne pridržavaju ekoloških standarda te će fokus biti na „zelenom“ finansiranju. Međutim, iako postoji hitna potreba za poticanjem aktivnosti usmjerenih na ESG i kvantificiranje ESG rizika, pouzdan i jednoobrazan sistem mjerenja na svjetskoj razini još uvijek se razvija. Banke su u dobroj poziciji da razvijaju nove proizvode i usluge koje mogu pomoći njihovim klijentima u prepoznavanju, mjerenju i rješavanju njihovih ESG nedostataka putem kalkulatora CO2.