Zbog čega nam treba drveće?

Od početka ljudske civilizacije iskrčili smo 46% drveća širom svijeta. U 2022. godini izgubili smo 22,8 miliona hektara drveća zbog krčenja šuma, sječe i požara. Ilustracije radi, to bi bilo kao da svakih šest sekundi iskrčimo jedan fudbalski teren drveća.

Znamo da je obnova šumskih staništa neophodna kako bi se obezbijedila zdrava budućnost naše planete. Šume su skladišta ugljika/karbona te pomažu u usporavanju klimatskih promjena uklanjanjem ugljika iz atmosfere i skladištenjem u deblima i tlu. Staro drveće sadrži mnogo veće količine ugljika i štetnih zagađivača od mladih stabala.

Drveće apsorbuje 30% globalnih emisija svake godine. Kada ga spalimo ili posiječemo svo to zagađenje se oslobađa u zrak. Nedavna studija procjenjuje da će do 2050. godine globalni gubitak šuma rezultirati 3,5 do 4,2 milijarde metričkih tona stakleničkih plinova koji svake godine uđu u atmosferu.

Skoro 50% svih biljaka i životinja na Zemlji živi u prašumama. Gotovo dva miliona vrsta širom svijeta u opasnosti je od izumiranja – skoro dvostruko više od broja koji je procijenjen prije samo pet godina.

Četvrtina naših lijekova dolazi od biljaka koje se nalaze u prašumi a kako nastavljamo zadirati u šumska staništa i uništavati ih, gubimo ove vrijedne vrste i stvaramo veće prijetnje. Već tri od svake četiri nove zarazne bolesti kod ljudi potiču od životinja, a ovaj broj se povećavao kako smo se preselili u staništa divljih životinja i povećali kontakt s njima. Drugim riječima, zaštita šumskih staništa i vrsta koje žive u njima mogla bi spriječiti sljedeću pandemiju. 

Izvor: https://www.earthday.org/5-reasons-we-need-trees-for-a-healthy-planet/