Gimnazija Mostar postaje “Eko škola”

Gimnazija Mostar smještena u srcu grada Mostara poznata je po svojoj predanosti akademskoj izvrsnosti i holističkom razvoju. Ova školska institucija sada kreće na zeleno putovanje prema održivosti. Gimnazija je u procesu dobivanja certifikata “Eko-škola”, što je dokaz njene posvećenosti brizi za okoliš i održivim praksama.

Program “Eko škola”, međunarodna inicijativa osmišljena da potakne djelovanje cijele škole u obrazovanju o održivom razvoju, prepoznaje škole koje uspješno integrišu obrazovanje o okolišu u svoje nastavne planove i programe i svakodnevne aktivnosti. Gimnazija u Mostaru, sa svojim nastavnicima i učenicima, aktivno provodi ekološke prakse, poput smanjenja otpada, štednje energije i promicanja bioraznolikosti unutar školskih prostorija.

Ovaj poduhvat ne podrazumijeva samo certificiranje već i sveobuhvatan pristup promišljanju o tome kako škola djeluje u interakciji s okolinom. Različitim inicijativama,  poput projekata recikliranja, zelenih radionica i akcija čišćenja zajednice, Gimnazija njeguje kulturu ekološke svijesti i odgovornosti među svojim učenicima. Ovi mladi ljudi ne pripremaju se samo akademski već i da postanu proaktivni nositelji promjena u suočavanju s globalnim ekološkim izazovima.

Put ka dobivanju certifikata je izazovan proces i  zahtijeva implementaciju značajnog broja aktivnosti uz zajednički napor cijele školske zajednice. Gimnazija Mostar odlučna je prednjačiti primjerom, pokazujući da je moguće spojiti obrazovnu izvrsnost s održivošću. Dobivanje certifikata “Eko-škola” neće samo  podići prestiž ove ustanove, već i ojačati njenu predanost odgajanju ekološki svjesnih građana. Ova certifikacija označit će značajno postignuće u historiji škole, simbolizirajući njenu nepokolebljivu predanost obrazovanju o okolišu i održivom životu, čime će nadahnuti druge da slijede njen primjer.