Istraživanje: ESG i dalje u fokusu velikih korporacija?

Prema posljednjem istraživanju KPMG-a – CEO Outlook za 2023. koje je obuhvatilo preko 1.300 viših rukovodilaca iz različitih korporativnih divova širom svijeta, geopolitički problemi i politička neizvjesnost su skinuli s vrha agende pitanja okoliša, društva i upravljanja (ESG). Da li ovo znači da korporacije posvećuju manje pažnje održivosti?

Prema ovom istraživanju, 69% izvršnih direktora ugradilo je ESG u svoje poslovanje kao sredstvo za kreiranje dodatne vrijednosti kompanija, naglašavajući da rješavanje problema koji su obuhvaćeni ESG konceptom ostaje sastavni dio njihovih dugoročnih korporativnih strategija. 

Iako kontinuirani finansijski i geopolitički pritisci stavljaju dodatni teret izvršnim direktorima prilikom donošenja poslovnih odluka u globalnim korporacijama, istraživanje pokazuje da je velika većina viših rukovodilaca u potpunosti uključena u ESG pitanja i da E, S i G nisu samo opcioni dodaci za uspješna, održiva poslovanja.

John McCalla-Leacy, globalni šef ESG-a za KPMG izjavio je: „Uprkos rastućoj ekonomskoj i političkoj neizvjesnosti, rezultati najnovijeg istraživanja odražavaju porast fokusa izvršnih direktora na ESG. Iako su teme poput klimatske krize postale polarizirane u nekim regijama, istraživanje pokazuje da su poslovni lideri spremni da donesu odluke koje vode ka pokretanju tranzicije na održivije poslovanje, što koristi svima.“

Ispitanici u anketi vjeruju da će njihova ulaganja u ESG imati najznačajniji utjecaj u naredne tri godine na odnose s kupcima, reputaciju brenda i strategije spajanja i akvizicije (M&A). Osim toga, istraživanje naglašava da 64% izvršnih direktora vjeruje da kako povjerenje u neke institucije opada, javnost očekuje da se kompanije uključe te doprinesu društvenim promjenama kroz društveno odgovorne aktivnosti.