Pobjednici inovacijskog izazova Hrana nije otpad

Nakon finalnog predstavljanja sedam inovativnih ideja, održanog 25.09.2024. godine, kombinacijom glasova javnosti i žirija proglašeni su pobjednici inovacijskog izazova "Hrana nije otpad":

  • Prvo mjesto i nagradu u iznosu od 7.000 KM osvojio je tim Udruženje Korisno i Fondacija Mozaik sa projektom izrade digitalne aplikacije PopustiMe.
  • Drugo mjesto i nagradu u iznosu od 5.000 KM osvojio je tim Interacta sa projektom postrojenja biomase u tretiranju biootpada.
  • Treće mjesto i nagradu od 3.000 KM osvojio je tim CEEO (Centar za energiju, energijsku efikasnost i okoliš) sa projektom "Zeleni krug".

Žiri u sastavu: Amina Omičević (UNDP BiH), Ena Porča (Intesa Sanpaolo Banka), Nermina Suljević (Grad Sarajevo), Alen Mujčinović (Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu) i Hajrudin Šišić (food bloger i videoproducent), imao je težak zadatak, obzirom da su sve ideje bile zanimljive i kvalitetne na svoj način. Osim pobjedničkih timova, žiri je pohvalio proaktivnost svih učesnika, ohrabrujući ih da nastave razvijati predložene ideje, koje bi također mogle doprinijeti rješavanju problema otpada od hrane. Ostale prijavljene ideje putem platforme otvoreneinovacije.ba su: Food Waste Lovely Taste (Tim Lavli), Food+ (Tim Homework HUB), Food Connect (Byte Builders), Mobilna aplikacija CheckFresh (TechTribe).

Grad Sarajevo u partnerstvu sa Razvojnim programom UN-a u BiH (UNDP) i Intesa Sanpaolo Bankom proveo je Inovacijski izazov "Hrana bez otpada" s ciljem podrške razvoju konkretnih i održivih aktivnosti, fokusiranih na prevenciju i smanjenje otpada hrane u Sarajevu. Ove aktivnosti doprinose realizaciji mjera iz Plana Grada Sarajeva za prevenciju i smanjenje otpada od hrane i gubitaka hrane 2023-2026. Međunarodni dan svjesnosti o gubitku i bacanju hrane obilježava se 29.09., na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a iz 2019. godine. Ove godine, inovacijski izazov "Hrana nije otpad" ima za cilj podizanje svijesti, ali i implementaciju konkretnih rješenja koja će doprinijeti prevenciji i smanjenju otpada od hrane.