Društvene strategije svjetskih fudbalskih klubova 

Fudbal

FC Barcelona, kroz svoju renomiranu akademiju za mlade La Masia, ne samo da se fokusira na razvoj igrača svjetske klase, već naglašava i važnost obrazovanja, ličnog razvoja i društvene integracije. Klub ima brojne programe usmjerene na korištenje fudbala kao alata za društvene promjene, uključujući inicijative za izbjeglice i siromašne zajednice. 

FC Barcelona je napravila značajna ulaganja u svoj ženski fudbalski tim, FC Barcelona Femení, osiguravajući im resurse, vidljivost i podršku koji se mogu mjeriti sa onima u muškom timu. To uključuje jednak pristup objektima za obuku, medicinskoj brizi i mogućnostima profesionalnog razvoja. Predanost kluba promicanju ženskog fudbala pomogla je podići status igre na nacionalnom i međunarodnom nivou.  

Fondacija Real Madrida pokreće društvene sportske projekte širom svijeta s ciljem pomoći socijalnoj integraciji i poboljšanju kvalitete života djece i mladih u nepovoljnom položaju. Ovi projekti koriste sport kao sredstvo za obrazovanje i doprinose društvenoj dobrobiti širih zajednica. Također, klub organizuje edukativne programe i radionice koji promovišu vrijednosti poput timskog rada, poštovanja i odgovornosti među mladima.

Manchester United je kroz svoju Fondaciju uključen u brojne programe angažovanja zajednice i mladih, fokusirajući se na zdravlje, obrazovanje i društvenu uključenost. Klub organizuje sportske aktivnosti i edukativne inicijative koje imaju za cilj poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja djece i mladih. Posebno se ističu programi za podršku obrazovanju, u okviru kojih se pruža mentorstvo i podrška učenicima iz marginaliziranih zajednica.

Fondacija kluba FC Bayern Munich podržava razne društvene projekte fokusirajući se na obrazovanje, društvenu uključenost i dobrobit djece. Klub redovno organizuje sportske kampove i edukativne programe za djecu iz različitih društvenih slojeva, pružajući im priliku za razvoj kroz sport. Klub je aktivan u promovisanju tolerancije i integracije kroz različite inicijative u saradnji s lokalnim zajednicama.

Preko Fondacije LFC, Liverpool je uključen u rad zajednice kroz programe usmjerene na poboljšanje zdravlja, obrazovanja i pružanje prilika za omladinu slabijeg imovinskog stanja. Fondacija organizuje  različite sportske i edukativne aktivnosti koje pomažu djeci i mladima u razvoju vještina i samopouzdanja. Liverpool također aktivno radi na podršci lokalnim zajednicama kroz projekte koji promiču zdrav način života i pružaju podršku porodicama u potrebi.

Italijanski fudbalski klub Juventus je kroz svoju Fondaciju angažovan u brojnim društvenim projektima. Klub podržava obrazovne programe, zdravstvene inicijative i projekte za socijalnu uključenost. Juventus redovno organizuje sportske aktivnosti za djecu s posebnim potrebama i pruža podršku lokalnim školama kroz donacije i volontiranje svojih igrača i osoblja.