Primjeri strategija fudbalskih klubova vezanih za okoliš

Fudbalska lopta

Real Madrid je svoj novi stadion Santiago Bernabéu učinio ekološki prihvatljivijim, uključujući poboljšanja energetske učinkovitosti i upravljanja otpadom. U novi stadion su integrisane mjere održivosti za smanjenje potrošnje energije i emisije CO2. Te mjere uključuju poboljšanu energetsku učinkovitost, korištenje obnovljivih izvora energije i napredne sisteme upravljanja vodom. Cilj kluba je da Santiago Bernabéu postane jedan od ekološki najprihvatljivijih stadiona na svijetu.

Liverpool FC je pokrenuo nekoliko inicijativa za smanjenje svog utjecaja na okoliš, uključujući napore za smanjenje otpada i poboljšanje energetske učinkovitosti na Anfieldu. Tokom sezone 2020/21. sva električna energija je prebačena na obnovljive izvore. Ovo se odnosi na Anfield, AXA Training Center i Akademiju.

Navedena aktivnost je spriječila emitovanje 2636 tona potencijalnih emisija ugljika što je ekvivalentno godišnjoj emisiji ugljika od 264 osobe u Velikoj Britaniji. Liverpool je 2021. godine potpisao Sportski okvir Ujedinjenih naroda za klimatske akcije, pridruživši se tako više od 300 svjetskih sportskih organizacija u zajedničkoj ambiciji djelovanja u vezi s emisijama ugljika i klimatskim promjenama. 

Manchester United je implementirao sveobuhvatan program održivosti, smanjujući emisije ugljika kroz mjere energetske učinkovitosti i održive prakse nabavke. Klub također poduzima mjere koje će dovesti do nulte količine otpada na odlagalištima i smanjenja korištenja jednokratne plastike u svojim operacijama. Klub je postigao smanjenje svoje emisije ugljičnog dioksida poboljšanjem energetske učinkovitosti u svim svojim operacijama. To uključuje ugradnju LED rasvjete te učinkovitijih sistema grijanja i hlađenja na Old Traffordu i njihovim objektima za trening. Klub također potiče održivi prevoz za navijače i zaposlenike kluba, uključujući šeme dijeljenja bicikala i mjesta za punjenje električnih vozila.

FC Bayern München poznat je po predanosti zaštiti okoliša a potvrda tome je i napajanje Allianz Arene obnovljivim izvorima energije. Bayern München naglašava važnost zaštite okoliša i provodi mjere za smanjenje emisije CO2.  Allianz Arena, dom Bayern Münchena, poznata je po svom energetski učinkovitom dizajnu, uključujući upotrebu LED rasvjete i tehnologija za uštedu energije. Klub također promoviše korištenje javnog prevoza do i od stadiona, smanjujući ugljični otisak povezan s putovanjem na utakmice. 

FC Barcelona pokazuje svoju predanosti održivosti kroz različite inicijative kao što su smanjenje upotrebe plastike u objektima i nastojanjem da stadion Camp Nou postane ugljično neutralan.