Održiva moda

Odrziva moda

Održiva moda predstavlja pristup dizajniranju, proizvodnji i potrošnji odjeće koji teži minimiziranju  negativnih uticaja na okolinu i promovisanju socijalne pravednosti. Kroz cijeli proces stvaranja odjeće, od izbora materijala do krajnje distribucije, održiva moda traži alternativne, ekološki prihvatljive načine rada uključujući poštene i fer uslove rada.

Prednosti održive mode

Ekološka zaštita: koriste se materijali koji su obnovljivi, reciklirani ili biološki razgradivi, čime se smanjuje otpad i zagađenje.

Smanjenje potrošnje vode:  primjenjuju se tehnike koje zahtjevaju manje vode, što je posebno važno u proizvodnji pamuka i bojenju tkanina.

Dugoročna upotreba: promoviše se kvalitet i trajnosti proizvoda umjesto brze mode, što podstiče potrošače da odjeću koriste duže.

Brendovi koji primjenjuju održivu modu

Patagonia: pionir u održivoj modi, koristi reciklirane materijale i posvećen je zaštiti okoliša.

Stella McCartney: luksuzni brend koji izbjegava kožu i krzno, koristi održive materijale poput organskog pamuka i recikliranog poliestera.

Reformation: fokusira se na proizvodnju održive odjeće koristeći održive tkanine i prakse za očuvanje prirodnih resursa.

Oganic Basic: podržava i promiče održive prakse unutar industrije, uključujući korištenje obnovljivih izvora energije u proizvodnim procesima i minimiziranje upotrebe hemikalija. 

Održiva moda nije samo trend, već neminovnost u današnjem vremenu  kada govorimo o zaštiti okoliša koja je ključna za održivu budućnost našeg planeta.