Rock grupa Coldplay i održivost

U 2021. godini svjetski poznata britanska rock grupa Coldplay pokrenula je turneju “Music Of The Spheres” koja je sve samo ne klasična turneja jedne rock grupe. Za razliku od konvencionalne scenske produkcije, svjetska turneja “Music Of The Spheres” se gotovo u potpunosti pokreće obnovljivom energijom s niskim emisijama CO2. Čisti izvori energije umjesto fosilnih goriva gdje god je to moguće, a baterije za predstave se pune pomoću solarnih panela postavljenih iza bine.

Da bi turneju učinili što održivijom uz smanjen CO2, Coldplay je definisao sljedeće ciljeve:

  • smanjiti potrošnju, reciklirati i smanjiti emisiju CO2 za 50%,
  • podržati zelene tehnologije i primjenjivati metode putovanja koje smanjuju emisije CO2,
  • finansirati okolišne projekte koji su fokusirani na smanjenje CO2 emisija.

Obećali su da će smanjiti direktne emisije turneje za više od 50% u odnosu na turneju iz 2016. godine i raditi s partnerima i dobavljačima na smanjenju njihovih utjecaja i emisija koliko god je to moguće. Coldplay se udružio sa DHL-om, službenim logističkim partnerom turneje, kako bi sveli na minimum emisije iz tereta i transporta.

Musica universalis (univerzalna muzika), takođe nazvana muzika sfera ili harmonija sfera, je filozofski koncept koji proporcije u kretanju nebeskih tijela (Sunca, Mjeseca i planeta) smatra oblikom muzike. Ova turneja je već u svojoj najavi prodala preko preko milion ulaznica u 24 sata za prvih šest datuma u 2021. godine te nastavila da obara rekorde širom svijeta. Turneja se nastavlja i u ovoj godini, a jedinstvenu web stranicu posvećenu održivim ciljevima ove turneje pogledajte na linku: https://sustainability.coldplay.com/