Zemlja: naša jedinstvena planeta  

Današnji tekst posvećujemo obilježavanju Dana planete Zemlje koji se 22. aprila obilježava u više od 150 zemalja širom svijeta. Po čemu je naša planeta jedinstvena?

Do danas, astronomi su otkrili skoro 5.000 egzoplaneta, odnosno planeta izvan našeg Sunčevog sistema. Ono što je do sada naučeno o egzoplanetama, čini se da kombinacija nekoliko različitih faktora čini našu Zemlju jedinstvenom.

Zemlja je na ugodnoj udaljenosti od Sunca, orbitira na prosječnoj udaljenosti od 149,597,870 kilometara. Planeta koja je mnogo udaljenija primila bi previše energije od Sunca, a planeta previše udaljena bi se brzo smrzla. Uparivanje planete i zvijezde također omogućava Zemlji da zadrži tečnu vodu na svojoj površini.

Zemlja je također oblikovana „partnerstvom“ s Mjesecom, koji je relativno velik u poređenju sa Zemljom. Zemljin mjesec stabilizira rotaciju naše planete te sprječava drastične pomake polova koji bi izazvali velike promjene klime. Mjesec također oblikuje uslove na površini stvarajući plimu i oseku okeana.

Možda najupečatljivija jedinstvena karakteristika Zemlje su njeni ogromni okeani, koji pokrivaju 70% površine planete. Zemlja je jedini svijet u našem Sunčevom sistemu sa vodom u tekućem stanju na svojoj površini. Naša planeta je jedini svijet za koji se zna koji je dom živim bićima. 

Mnogi naučnici vjeruju da bi najznačajnija karakteristika Zemlje, život, mogla postojati na nekim „od onih bezbrojnih drugih planeta tamo“, samo ako astronomi mogu razviti alate da to vide. Bez obzira da li ili ne postoji još negdje Zemljin blizanac, mi se trebamo pobrinuti da našu planetu sačuvamo i održimo radi svih nas koji kročimo po njoj.