U narednom periodu na našoj platformi ćete moći pročitati tekstove na temu otpada od hrane a uz svaki tekst će biti objavljen PO JEDAN RECEPT KOJI MOŽETE PRIPREMITI OD OSTATAKA HRANE.
Kada bacamo hranu, bacamo i dragocjene resurse koji su uloženi u proizvodnju te hrane. To uključuje korištenje zemljišta i prirodnih resursa. Bacanje hrane čini jednu trećinu svih emisija stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskim djelovanjem te generiše 8% emisija stakleničkih plinova godišnje. Sprečavanje bacanja hrane istaknuto je u izvještaju GEO-6 Programa UN-a za okoliš kao jedna od tri važne akcije koje treba poduzeti u transformaciji našeg prehrambenog sistema.
Bacanje hrane je hrana koja je namijenjena ljudskoj prehrani koja se baca i gubi, a može se pojaviti bilo gdje u cijelom lancu snabdijevanja, od faze farme do žetve i domaćinstava. Iako termin može biti sam po sebi razumljiv, očigledne su dvije vrste bacanja hrane.
Prva je “gubitak hrane”, što se odnosi na hranu koju gubimo u ranim fazama njenog proizvodnog procesa. Drugo je „bacanje hrane“, što se odnosi na hranu koja je savršeno pogodna za ljudsku prehranu, ali se baca iz drugog razloga. Tipične faze procesa proizvodnje hrane sastoje se od uzgoja, prerade, sortiranja, pakiranja, transporta, marketinga i na kraju prodaje hrane. Otpad od hrane može se identificirati kao onaj koji se javlja u svim fazama tokom njene proizvodnje. Stoga, svaki put kada se hrana baci, bacaju se i svi resursi korišteni u svakom koraku proizvodnje.
„Uzvodna“ i „nizvodna“ faza
Na početku lanca, poznatom i kao „uzvodna“ faza, hrana se uzgaja, bere, prerađuje i šalje na prodaju. U kasnijim fazama, poznatim i kao „nizvodna“ faza, hrana se prerađuje i šalje potrošačima i na tržnice, ali se baca iz drugih razloga koji nisu povezani s tim da li je pogodna za ljudsku prehranu ili ne. Što se hrana kasnije baca u lancu, to je veći njen utjecaj na okoliš i to je više energije i prirodnih resursa potrebno u kompletnom procesu proizvodnje hrane.
Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je 2013. godine izvještaj koji je analizirao utjecaj globalnog bacanja hrane na okoliš. Identifikovali su obrasce u bacanju hrane na globalnom nivou. Otkrili su da se bacanje hrane u zemljama sa srednjim i višim prihodima događa u “nizvodnoj” fazi proizvodnog procesa, jer su otkrili da njihovu hranu bacaju potrošači i trgovci. Također su utvrdili da zemlje u razvoju češće doprinose bacanju hrane u “uzvodnoj” fazi proizvodnog procesa, obično zbog infrastrukturnih izazova kao što su nedostatak hlađenja, nepravilni skladišni prostori, tehnička ograničenja u tehnikama berbe.
RECEPT SEDMICE
Sigurni smo da svi s vremena na vrijeme imaju jednu ili dvije banane koje stoje dugo u zdjeli na kuhinjskom stolu, već previše “istačkane” i neprivlačne za jelo. U nastavku ideja kako da ih iskoristite. Pametno kuhaj za zdraviju planetu!

Recept preuzet sa: https://www.bbc.co.uk/food/programmes/m0023379/recipes