Osnovni pojmovi: kada je CO2 problem?

Ugljen dioksid ili CO2 je neizostavan dio priče kada govorimo i održivosti, održivom poslovanju i održivim aktivnostima. CO2 je nevidljivi gas koji izdišu ljudi i životinje, a potreban je biljkama za rast. Ovaj gas se oslobađa prirodnim putem pri vulkanskim erupcijama te se troši u ciklusima disanja i fotosinteze. U tom procesu prirodni ponori (tlo, šume i okeani) i izvori CO2 su uravnoteženi odnosno proizvodi se onoliko CO2 koliko se i troši – priroda kao i uvijek ima svoj balans i svrhu. Prema procjenama prirodni ponori uklanjaju između 9,5 i 11 Gt CO2 godišnje.

Gdje nastaje problem?

Emisije stakleničkih plinova (GHG) koje su rezultat ljudske aktivnosti glavni su korijen klimatskih promjena. U posljednjih 200 godina, najveći dio atmosferskog CO2 emitovanog u atmosferu je posljedica ljudske aktivnosti. Najznačajniji antropogeni izvori su sagorjevanje fosilnih goriva (nafta, prirodni gas, ugalj) u elektranama, industriji i saobraćaju, te uništavanje šuma.

Proces proizvodnje električne energije je odgovoran za 39% cjelokupne emisije CO2. Rafinerije nafte, hemijska industrija, industrija proizvodnje metala, papira, hrane i minerala oslobađaju velike količine CO2.

U prošloj godini godišnja emisija CO2 na svjetskom nivou dosegla je 37.5 Gt. Priroda ne može da apsorbuje ovolike količine CO2 te dolazi do globalnog zagrijavanja. Ugljik pohranjen u prirodnim ponorima poput šuma dolazi u atmosferu zbog šumskih požara, promjena u namjeni zemljišta ili sječe šuma. 

EU je 2023. usvojila niz prijedloga Komisije kako bi klimatske, energetske, transportne i poreske politike EU učinile primjerenim za smanjenje neto emisija stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. godine, u poređenju sa nivoima iz 1990. godine. Cilj je da EU postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine.

Kako možemo doprinijeti smanjenju CO2

Prilagođena temperatura: stručnjaci preporučuju sobnu temperaturu između 18ºC i 23ºC u kući. Također, dobra toplinska izolacija naših domova je ključna za smanjenje korištenja klima uređaja.

Kupujte svježe, lokalne proizvode: kada jedemo sezonsku hranu iz lokalnih preduzeća, izbjegavamo emisije uzrokovane tokom transporta, kao i one koje proizlaze iz hlađenja proizvoda.

Mobilnost: kada putujete na kratke udaljenosti, uvijek možete odabrati hodanje ili biciklizam. Za druge vrste putovanja preporučljivo je koristiti javni prijevoz ili dijeljenje automobila. 

Energetske naljepnice: važno je znati ocjenu energetske efikasnosti uređaja prije nego što ga kupite jer mogu postojati značajne razlike unatoč tome što nudi slične performanse. Energetska oznaka je zasnovana na skali klasifikacije slova i boja, počevši od A i zelene za najefikasnije uređaje do G i crvene za one najmanje efikasne.