Osvrt na UN Global Compact inicijativu u BiH

Make difference

UN Global Compact je najveća svjetska inicijativa za korporativnu održivost, koja okuplja kompanije koje se obavezuju da će uskladiti svoje poslovanje sa deset univerzalno prihvaćenih principa iz područja ljudskih prava, rada, zaštite okoliša i borbe protiv korupcije. U Bosni i Hercegovini, broj kompanija potpisnica ove inicijative polako raste, ali je i dalje relativno nizak u poređenju sa zemljama u regiji.

Prema posljednjim podacima, trenutno je u Bosni i Hercegovini 16 kompanija potpisalo UN Global Compact, što je mali broj u odnosu na susjedne zemlje poput Hrvatske i Srbije, koje imaju značajno veći broj potpisnica. Ova inicijativa pruža jedinstvenu priliku za kompanije da poboljšaju svoje poslovne prakse i doprinesu održivom razvoju, čime se dodatno jača reputacija i povjerenje među interesnim grupama. 

Jedna od kompanija potpisnica ove inicijative koja posluje u Bosni i Hercegovini je Konzum d.o.o Sarajevo.

Haris Arnautović, rukovodilac Službe marketinga kompanije Konzum d.o.o. Sarajevo

„Ponosni smo jer se Fortenova grupa u sklopu koje posluje kompanija Konzum u Bosni i Hercegovini  još 2021. godine pridružila inicijativi UN Global Compact, najvećoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu održivost na svijetu. Time smo se obavezali da ćemo poduzimati radnje kojima ćemo podržavati temeljne odgovornosti na područjima ljudskih prava, rada, okoliša i borbe protiv korupcije.  Kroz aktivnosti poput korištenja sklopive povratne ambalaže u distribuciji, skladištenja i izlaganja voća i povrća i drugih proizvoda kategorije svježe hrane doprinosimo smanjenju otpada i emisija CO₂ jer se korištenjem te ambalaže dobiva veća iskoristivost transportnih jedinica. Uz to smo realizirali niz projekata donacija novčanih sredstava, prvenstveno za podršku oboljeloj djeci što uvijek stavljamo kao prioritet, ali i udruženjima i institucijama koja se brinu da osiguraju pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Društveno odgovorno poslovanje jednostavno smatramo našom obavezom jer na taj način vraćamo  dio sredstava našoj zajednici u kojoj poslujemo i u tom pravcu ćemo nastaviti raditi i dalje“,  izjavio je Haris Arnautović, rukovodilac Službe marketinga kompanije Konzum d.o.o. Sarajevo.

Kako bi se povećao broj potpisnika i unaprijedila održivost u Bosni i Hercegovini, potrebno je dodatno osvještavanje i edukacija o prednostima koje ova inicijativa donosi.