Bacanje hrane uzrokuje rasipanje 1/4 zaliha vode

Kada bacamo hranu, rasipamo prirodne resurse koji se koriste za proizvodnju te hrane, a tri glavna su energija, gorivo i voda. Voda je potrebna za sve faze procesa proizvodnje hrane, kao i za sve vrste proizvedene hrane. Poljoprivreda čini 70% vode koja se koristi širom svijeta. To uključuje navodnjavanje i prskanje potrebno za usjeve, te vodu potrebnu za uzgoj stoke, peradi i ribe.

S obzirom na to da zemlje imaju ozbiljnu nestašicu vode, a predviđa se da će neke zemlje postati nenastanjive za nekoliko decenija, očuvanje slatke vode trebalo bi biti globalna misija. Hrana poput voća i povrća zahtijeva ogromnu količinu vode za rast. Životinjama je također potrebna velika količina vode.

Proizvodnja mesa zahtijeva više vode, a meso je hrana koja se najčešće baca. Vijeće za zaštitu prirodnih resursa (NRDC) utvrdilo je da bacanje hrane na kraju uzrokuje rasipanje četvrtine naših zaliha vode. To je jednako 172 milijarde američkih dolara izgubljene vode. Također su utvrdili da se preko 220 milijardi dolara troši na uzgoj, transport i preradu gotovo 70 miliona tona hrane koja završi na deponijama.

Uzgoj hrane koja se baca koristi do 21% slatke vode, 19% gnojiva, 18% obradivog zemljišta i 21% volumena deponija. Bacanje kilograma govedine jednako je bacanju 50.000 litara vode. Prolijevanje čaše mlijeka u sudoper je gotovo 1.000 litara izgubljene vode.

Od ostataka hljeba možete napraviti hrskavu i zdravu granolu. Pametno kuhaj za zdraviju planetu!

Recept preuzet sa: https://www.bbc.co.uk/food/programmes/m0023379/recipes