Brojne su strategije koje mogu pomoći u smanjenju emisija plinova koji zadržavaju toplotu iz prehrambenog sistema te poboljšati otpornost prehrambenog sistema na klimatske promjene. To naravno uključuje doprinos i zajedničko djelovanje svih – vlada, kompanija, nevladinih organizacija i stanovništva. Potencijal za brzo i isplativo smanjenje emisija u ovom segmentu je značajan. IPCC je s visokom pouzdanošću utvrdio da bi se otprilike 3%–8% globalnih emisija plinova koji zadržavaju toplinu moglo smanjiti do 2030. godine mjerama u poljoprivredi i stočarstvu uz troškove u rasponu od 20 do 100 dolara po t CO2e.
Smanjenje emisija iz prehrambenog sistema
Strategije za smanjenje emisija plinova koji zadržavaju toplotu iz prehrambenog sistema često se dijele u dvije široke kategorije: strana ponude i strana potražnje. Strategije na strani ponude fokusiraju se na korištenje zemljišta, poljoprivrednu proizvodnju i distribuciju hrane. Strategije na strani potražnje fokusiraju se na potrošnju hrane i izbor potrošača.
Moguće strategije na strani PONUDE
| Održivo korištenje zemljišta | Izbjeći pretvaranje tresetišta, močvara, travnjaka i šuma u poljoprivredna zemljišta Vezati više ugljika u tlu (npr. za hvatanje samo 1 tone CO2 potrebno je 50 stabala čija je starost najmanje jednu godinu) |
| Smanjenje emisija na poljoprivrednim zemljištima | Smanjiti emisije metana iz stočarske proizvodnje Poboljšati upravljanje hemijskim i stajskim gnojivima Koristiti poljoprivredna vozila koja štede gorivo Poboljšati efikasnost navodnjavanja Proširiti korištenje obnovljivih izvora energije Ulagati u istraživanje i razvoj klimatski pametne proizvodne tehnologije |
| Efikasni distributivni sistemi | Povećati energetsku efikasnost u cijelom lancu snabdijevanja Proširiti upotrebu obnovljivih izvora energije u lancu snabdijevanja Koristiti klimatski prihvatljive rashladne fluide (bez CFC-a ili HFC-a) Skratiti lance snabdijevanja hranom Smanjiti gubitak hrane u distribuciji |
Moguće strategije na strani POTRAŽNJE
| Manje otpada od hrane | Provoditi kampanje javne edukacije o otpadu od hrane Smanjiti prevelike porcije u restoranima |
| Održiva prehrana | Koliko je moguće primjeniti prehranu koja se temelji na voću i povrću Smanjiti potrošnju govedine u razvijenim zemljama Uključiti kriterije održivosti u smjernice za nabavku hrane za vladu i druge institucionalne kupce |
| Odlaganje otpada s nultom emisijom | Kompostiranje Sagorijevati metan iz otpada od hrane za proizvodnju energije, uz hvatanje i skladištenje ugljika |
Mjerenje i praćenje utjecaja emisija mnogih od ovih strategija može biti izazovno. Osim toga, sistemski efekti moraju se uzeti u obzir prije nego što se primijeni jedna od strategija s ciljem smanjenja emisija. Kraći lanci snabdijevanja hranom mogu biti kontraproduktivni, na primjer, ako se hrana uzgaja u energetski intenzivnim staklenicima koji se napajaju fosilnim gorivima.
RECEPT SEDMICE

Izvor podataka za tekst: https://www.energypolicy.columbia.edu/sites/default/files/pictures/FoodandClimate-Infoguide-CGEP_v2G.pdf
