Strategije za smanjenje uticaja hrane na klimu

Brojne su strategije koje mogu pomoći u smanjenju emisija plinova koji zadržavaju toplotu iz prehrambenog sistema te poboljšati otpornost prehrambenog sistema na klimatske promjene. To naravno uključuje doprinos i zajedničko djelovanje svih – vlada, kompanija, nevladinih organizacija i stanovništva. Potencijal za brzo i isplativo smanjenje emisija u ovom segmentu je značajan. IPCC je s visokom pouzdanošću utvrdio da bi se otprilike 3%–8% globalnih emisija plinova koji zadržavaju toplinu moglo smanjiti do 2030. godine mjerama u poljoprivredi i stočarstvu uz troškove u rasponu od 20 do 100 dolara po t CO2e.

Smanjenje emisija iz prehrambenog sistema

Strategije za smanjenje emisija plinova koji zadržavaju toplotu iz prehrambenog sistema često se dijele u dvije široke kategorije: strana ponude i strana potražnje. Strategije na strani ponude fokusiraju se na korištenje zemljišta, poljoprivrednu proizvodnju i distribuciju hrane. Strategije na strani potražnje fokusiraju se na potrošnju hrane i izbor potrošača.

Moguće strategije na strani PONUDE

Održivo korištenje zemljišta  Izbjeći pretvaranje tresetišta, močvara, travnjaka i šuma u poljoprivredna zemljišta
Vezati više ugljika u tlu (npr. za hvatanje samo 1 tone CO2 potrebno je 50 stabala čija je starost najmanje jednu godinu)
Smanjenje emisija na poljoprivrednim zemljištimaSmanjiti emisije metana iz stočarske proizvodnje
Poboljšati upravljanje hemijskim i stajskim gnojivima
Koristiti poljoprivredna vozila koja štede gorivo
Poboljšati efikasnost navodnjavanja
Proširiti korištenje obnovljivih izvora energije
Ulagati u istraživanje i razvoj klimatski pametne proizvodne tehnologije
Efikasni distributivni sistemiPovećati energetsku efikasnost u cijelom lancu snabdijevanja
Proširiti upotrebu obnovljivih izvora energije u lancu snabdijevanja
Koristiti klimatski prihvatljive rashladne fluide (bez CFC-a ili HFC-a)
Skratiti lance snabdijevanja hranom
Smanjiti gubitak hrane u distribuciji

Moguće strategije na strani POTRAŽNJE

Manje otpada od hraneProvoditi kampanje javne edukacije o otpadu od hrane
Smanjiti prevelike porcije u restoranima
Održiva prehranaKoliko je moguće primjeniti prehranu koja se temelji na voću i povrću
Smanjiti potrošnju govedine u razvijenim zemljama
Uključiti kriterije održivosti u smjernice za nabavku hrane za vladu i druge institucionalne kupce
Odlaganje otpada s nultom emisijomKompostiranje
Sagorijevati metan iz otpada od hrane za proizvodnju energije, uz hvatanje i skladištenje ugljika

Mjerenje i praćenje utjecaja emisija mnogih od ovih strategija može biti izazovno. Osim toga, sistemski efekti moraju se uzeti u obzir prije nego što se primijeni jedna od strategija s ciljem smanjenja emisija. Kraći lanci snabdijevanja hranom mogu biti kontraproduktivni, na primjer, ako se hrana uzgaja u energetski intenzivnim staklenicima koji se napajaju fosilnim gorivima.

RECEPT SEDMICE

Izvor podataka za tekst: https://www.energypolicy.columbia.edu/sites/default/files/pictures/FoodandClimate-Infoguide-CGEP_v2G.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *