Mitovi vs. činjenice

Zelena biljka sa drvenim kockicama na kojima piše MITOVI

U nastavku vam donosimo pet zanimljivih činjenica u oblasti održivosti.

MIT: Klima naše planete se uvijek mijenjala.

MIT: Biljke trebaju karbon dioksid.

Činjenica: Biljke i šume svake godine uklanjaju i pohranjuju ogromne količine ugljičnog dioksida iz atmosfere. Ali problem je u tome što postoji samo toliko ugljičnog dioksida koji mogu apsorbirati, a ta količina postaje sve manja kako se sve više šuma siječe širom svijeta, uglavnom za potrebe ljudske populacije.

MIT: Globalno zagrijavanje nije stvarno jer je još uvijek hladno.

Činjenica: Globalno zagrijavanje uzrokuje povećanje prosječne temperature Zemljine površine. To ne samo da povećava vjerojatnost toplinskih valova i suša, već također uzrokuje promjene u našim prirodnim klimatskim sistemima. Ove promjene čine ekstremne vremenske prilike vjerojatnijim i ozbiljnijim.

MIT 4: Globalno zagrijavanje je problem budućnosti.

Činjenica: Već vidimo razorne učinke klimatskih promjena na globalne zalihe hrane, povećanje migracija, sukoba, bolesti i globalne nestabilnosti, a to će se samo pogoršati ako sada ne djelujemo. Klimatske promjene izazvane čovjekom najveća su ekološka kriza našeg vremena.

MIT 5: Obnovljiva energija je kreirana šema za generisanje dodatnog novca.

Činjenica: Uvriježeno je mišljenje da je obnovljiva energija skupa, ali to nije istina. Solarna energija i kopneni vjetar najjeftiniji su načini proizvodnje električne energije.