Speak Up! konferencija za srednjoškolce

Amra Tabaković, Anur Delić, Sakiba Mehanović, Sabina Softić

Velika nam je čast bila biti dio panel diskusije “Ekonomija i održivi razvoj” na Speak Up! konferenciji namijenjena srednjoškolcima iz Bosne i Hercegovine. Dočekalo nas je 40 entuzijastičnih učenika, željnih znanja na polju STEMA (science, technology, engineering i mathematics) iz Sarajeva, Travnika, Zenice, Visokog, Mostara, Tuzle, Cazina, Banja Luke.

Konferenciju Speak up! je organizovala Prva bošnjačka gimnazija, a naši domaćini su bili mentorica Sakiba Mehanović, profesorica hemije u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji & Cambridge International School, te dvoje divnih mladih ljudi Anur Delić i Nejra Bektić. Panel diskusiji prisustvovale su Sabina Softić, voditeljica Deloitte ureda u BiH i vodeća partnerica za reviziju u CIE, te Amra Tabaković ispred Udruženja “Korisno”.

Cilj konferencije je bio pružiti mladima priliku da daju svoje mišljenje o tome šta se treba promijeniti i na koji način, kako bi stvarali bolju budućnost prateći UN-ove ciljeve održivog razvoja (SDG) na poljima nauke, ekonomije i svakodnevnog života.