Planeta (ne)može podnijeti rast populacije

Da li naša planeta može podnijeti rast svjetske populacije, da li se životinje mogu prilagoditi brzim klimatskim promjenama i koja je jedna od najodgovornijih zemalja na svijetu za klimatske promjene? Mitove i činjenice pročitajte u tekstu u nastavku.

MIT 1: Planeta neće moći podnijeti rast svjetsku populaciju.

Činjenica: Tokom zadnjih nekoliko stoljeća naša planeta je prošla ogromne promjene po pitanju populacije. Danas na planeti živi preko 8 milijardi ljudi dok je na primjer u 1800. godini planetu nastanjivala 1 milijarda ljudi. Tehnologija i sistemi koji su nam potrebni za prelazak na 100% obnovljivu energiju do 2045. godine i održivo korištenje resursa naše planete već su dostupni. Međutim, potrebno je da politički i poslovni čelnici poduzmu hitne korake prema korištenju ovih rješenja za rješavanje klimatske krize i obnovu prirode.

MIT 2: Kina je jedna od najodgovornijih zemalja za klimatske promjene

Činjenica: Iako je Kina jedan od najvećih emitenata stakleničkih plinova, trenutno je jedna od najvećih investitora u obnovljive izvore energije. Cilj ovih investicija je i smanjenje zagađenosti zraka u velikim gradovima u Kini. Inače, u Kini danas živi 1.1 milijardi ljudi.

MIT 3: Broj polarnih medvjeda se povećava.

Činjenica: Netačno. Klimatske promjene najveća su prijetnja s kojom se polarni medvjedi suočavaju. Arktik se zagrijava otprilike dvostruko brže od ostatka svijeta, uzrokujući da se svake godine morski led ranije otapa i kasnije stvara. Zbog toga je ženkama polarnih medvjeda teže doći na kopno u kasnu jesen kako bi izgradile svoje jazbine, a teže im je izaći na morski led u proljeće kako bi nahranile svoje mladunce.

MIT 4: Obnovljiva energija funkcioniše samo kad je sunčano.

Činjenica: Industrija razvija nove tehnike za skladištenje električne energije i upravljanje potražnjom u sezonskim razdobljima, što znači da čak i ako sunce ne sija ili ne puše vjetar, i dalje se moguće osloniti na obnovljive izvore energije.

MIT 5: Životinje će se prilagoditi klimatskim promjenama.

Činjenica: Kako bi preživjele, biljke, životinje i ptice suočene s klimatskim promjenama imaju dvije mogućnosti: preseliti se ili se prilagoditi. Postoji nekoliko primjera vrsta koje su se već počele prilagođavati klimatskim promjenama. S obzirom na brzinu klimatskih promjena, mnogim vrstama postaje nemoguće prilagoditi se dovoljno brzo kako bi držale korak s promjenjivim okolišem.